Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]
‘Administratie’
Theater in het kantoor van de Keuringsdienst van Waren aan de Baan 74. Op de uit 1965 daterende foto ziet u negen heren ijverig aan het werk. Zij bevinden zich op de ‘administratie’. Wij zien een staande Ed van Musscher, met sigaartje in de mond, secuur iets zoekend in de uitgetrokken lade. Wij zien de ruggen van de heren A. Stam en A. Maltha. Achter in de hoek met snor, zit H. Deloni d’Aure. Naast hem staat met een brief in zijn handen Ch. Bens.
Hoe ik al die werkzame mannen bij naam kan noemen? Niet zo moeilijk. Ik schreef en produceerde in 1993 het jubileumboek van deze zo nuttige overheidsdienst. De Keuringsdienst vierde in dat jaar zijn honderdjarig bestaan. Aan de hand van die foto kon indertijd een oudgediende de namen van de gememoreerde personen zeer gemakkelijk ophoesten. De foto werd uiteraard geplaatst in het boek.
Waarom noem ik het ‘theater’?
Wanneer u de foto secuur bekijkt, ontdekt u dat ALLES geposeerd is. U ziet een voorstelling van noeste vlijt in een kantoorkamer. Het allergrappigst zijn die twee lui buiten de kamer die elk aandachtig een dossier lezen. Staande, nota bene! Dat is wel erg opvallend. Het curieuze van de foto is dat er helemaal geen trucage nodig was voor het tonen van toegewijd werkende ambtenaren. Er werd door de Dienst namelijk goed gepresteerd. Hoe ik dat weet? Ik heb drie maanden aan de Baan gebivakkeerd.
Op mijn pc schreef ik daar ter plaatse het boek. De dienst bezat o.a. een zeer compleet archief. Veel gegevens uit oude jaarverslagen hoefden alleen maar te worden overgepend. Er waren tal van knipselmappen aanwezig met krantenverhalen over ‘muis in yoghurt’, ‘kakkerlakken in broodfabriek’ en salmonella-uitbraken.
Verder ging ik eens een middag mee op pad met keurmeester Gijs Bank. Wij bezochten een broodfabriek. Zeer doeltreffend, wij vonden een meelmot. Verder kon ik de medewerkers ter plekke interviewen. Mijn conclusie? De Rotterdamse Keuringsdienst, de eerste en oudste van het land, was zoals gezegd, een zeer nuttige instelling. Helaas ging hij in 1995 verloren in een rijksinspectie Gezondheidsbescherming, Levensmiddelen en Inspectie Drankwet.